Рецепта за бисквити от елда:
Пълнозърнесто брашно, елда на брашно /натопена от предната вечер - около 2 супени лъжици с вода, колкото да покрие брашното/ и една голяма настъргана ябълка. Всичко се обърква и се меси тесто, докато започне да се отделя от пръстите. Слагат се на хартия за печене или на леко намазана с масло тавичка за около 10 минути.
Супа от спанак
Продукти: 1 шепа спанак (може и бланширан предварително), зелената част на 1 стрък пресен лук, 50 гр. кисело мляко, 1 яйце (само жълтък преди годинка), ½ супена лъжица магданоз, една супена лъжица зехтин, вода.
Начин на приготвяне: В 600-700 мл. вода варим 10 мин. на бавен огън добре измития и почистен спанак и лук в малко зехтин. Разбиваме яйцето в киселото мляко и постепенно сипваме тази застройка във врящата супа и веднага след това дърпаме съда от огъня. Поръсваме супата със ситно нарязания магданоз.

Пастет:
Половин авокадо, четвърт жълтък и малко масло се намачкват до получаване на хомогенна смес и се намазват на леко припечена филийка. Много вкусно и полезно!
Здравословен кекс с овесени ядки
1 ч.ч. овесени ядки
1 ч.ч. царевично брашно (може и пълнозърнесто, а може и комбинация)
1/4 ч.ч. фруктова захар
1 настъргана круша / ябълка
1 ч.л. сода
1/3 ч.ч. мазнина ( масло или зехтин )
около 1/2 ч.ч. вода
Брашното, ядките, захарта и плода се смесват. Содата се изсипва в 2-3 с.л. вряща вода и се прибавя към мазнината. Цялото това се прибавя към първата смес. Разбърква се. Добавя се и водата (в зависимост от количеството плод, сместта трябва да стане доста гъста - като се изсипе в тавичка, да може да се разстеле лесно, но не чак да се разтече ) Пече се в загрята на 180-200 градуса фурна, около 20 мин.