Кисел
Слага се да заври окол 150мл вода, разтварят се две супени лъжици естествено нишесте в малко вода, маха се заврялата вода от котлона и се добавя нишестето като се бърка, добавя се настърган плод, разбърква се още няколко пъти на котлона и е готово.
питки Добруджанки
В една чаша кисело мляко се слага една чаена лъжичка сода, прибавя се една чаена чаша сирене (за малките накиснато предварително във вода, за да се обезсоли), една чаша бяло брашно и две чаши пълнозърнесто. Меси се тестото, прави се на малки питки, нареждат се в намазана с масло тавичка и върху всяка питка се слага по малко масълце.
Палачинки за бебоци:
0,800 мл хладка вода
1 с.л. плодова захар
на върха на 1 ч.л. сол
2 с.л. олио
5 с.л. овесени ядки
4 с.л. царевично брашно
1/2ч. ч. пълнозърнесто брашно
бяло брашно до гъстотата на боза
Бялото брашно е добре да преобладава, а останалите брашна са по желание и до наличност. В тигана се капва малко олио и се печат.
Заешко с оризи:
1 заешко бутче сварявам с лук и моркови и малко зехтин, когато е готово, вадя от бульона и обезкостявам. Изсипвам всичко в тавичка и прибавям една чаша ориз и три чаши вода ( или от бульона). Подправям обилно с копър.
Корни (за мама и тати)
Една чаена чаша и половина овесени ядки, 90гр кокосови стърготини, около 150 гр. сушени плодове, около 250 гр сурови ядки - микс, задължително и семе (аз сложих слънчогледово и тиквено семе, бадеми), 450 гр прясно млеко. Всичко се обърква и се разстила върху хартия за печене. Пече се 1 час на 130 градуса.
Фалшив паниран кашкавал
На дъното на малка тавичка се разстила настърган кашкавал с дебелина около 2 пръста, няма нужда от олио, защото кашкавалът е мазен и не залепва. След това се поръсва с натрошено краве сирене (предварително обезсолено, заради малкия), отгоре пак кашкавал, докато стане прилична дебелина в тавата ( да ви остане около 1-2 пръста до края на тавата). По оригинална рецепта се залива със смес от прясно мляко и яйца, но заради малкия аз го правя с кисело мляко и жълтъците на две яйца и се запича. Поднася се гарнирано с нарязан пресен магданоз.
ПЛЕШИВИ КУРАБИЙКИ
(Както ги нарича моята приятелка Диана)
2 ч ч пълнозърнесто пшеничено брашно
1 ч ч типово (ръжено или каквато искате комбинация)
2 с л нахутено брашно (може и без, слагала съм и царевично)
1/2 ч ч зехтин
1/2 ч ч кафява захар или фруктоза(втората е за предпочитане)
1/3 равна ч л лимонтозу в 1 и половина ч ч вода
Ако се правят за по-големи деца или възрастни може да се добавят карамфил, какао, канела, инд орехче... от кафявата захар и брашното стават кафяви.
Всичко се разбърква и се добавя 2/3 равна ч л сода бикарбонат. Започва да бухва и бързо се действа.Става и с по-твърдо тесто, става и с полутечно.
Сипва се с голяма лъжица на купчинки (ако се разлива) или се оформя с омаслени ръце. Оставя се голямо разстояние, защото много набухват!
Може да се сложат малко слънчогледови семки отгоре и повече отдолу като основа.
Втори вид с орехи, трети със сусам, четвърти - в тестото слагам шепа стафиди, орехи, фурми. А може и да се овалят обилно преди да се сложат в тавата, за да станат Рошави вместо Плешиви!